Jika tahap kesihatan baik, berpuasa ketika mengandung adalah saat yang disyukuri oleh ramai ibu  hamil. Inilah masanya untuk mereka berpuasa penuh di bulan Ramadhan kerana tiada kedatangan darah haid.
Bagaimanapun bukan semua wanita hamil mampu berpuasa penuh atas sebab mereka mempunyai tahap kesihatan yang tidak mengizinkan. Berikut adalah golongan yang tidak dibenarkan menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan:
*Wanita yang ada sejarah kontraksi pramatang (sebelum minggu ke-36 kehamilan).
*Mereka yang mengalami tekanan darah tinggi tidak terkawal.
*Melalui kehamilan yang sukar seperti menjalani prosedur IVF dan seumpamanya untuk mengandung.
*Kandungan atau diri sendiri mempunyai komplikasi kencing manis.
*Mereka yang pernah mengalami pendarahan (terutama pada usia kandungan 12 minggu ke atas).
*Mempunyai sejarah keguguran atau mahu gugur.
*Muntah berlebihan.
*Cirit-birit yang teruk.
*Kerap keletihan sepanjang mengandung.
*Mengalami masalah anemia.
*Perlu sentiasa berehat di atas katil (bed-rest).
Sekiranya anda sihat untuk berpuasa, jangan ambil mudah soal pemakanan terutama ketika berbuka puasa dan bersahur. Pastikan anda mengambil cecair antara satu setengah liter hingga dua liter sehari. Ia boleh diminum semasa berbuka, sela masa antara waktu berbuka dan sahur serta ketika sahur.
Semasa berbuka puasa, jangan makan dengan cepat. Mulakan dengan memakan kurma diikuti mengambil jus buah-buahan dan makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks. Dengan itu, anda akan mendapat tenaga untuk tempoh yang lama.
Sekiranya ibu hamil menghidap penyakit darah tinggi, anda perlu tahu tahap tekanan darah. Jika ia di paras garis sempadan, anda boleh berpuasa. Namun, dapatkan pemeriksaan kesihatan doktor. Jika tekanan darah tinggi sukar dikawal, pengambilan ubat memainkan peranan. Jika keadaan mendesak, ibu dinasihatkan berpuasa selang hari.
Bagi ibu yang menghidap kencing manis, sekiranya paras glukosa dalam tubuh tidak dikawal dengan sebaiknya, ia boleh menyebabkan bayi lemas dalam kandungan. Ibu yang perlu mengambil insulin setiap hari tidak boleh berpuasa sama sekali.
Bagaimanapun sekiranya kencing manis yang dihidapi hanya memerlukan ibu menjaga diet pemakanan, maka dibolehkan berpuasa dengan pemantauan doktor.
Petanda bahaya ibu perlu berbuka puasa
*Tiba-tiba mengalami pendarahan walaupun hanya sedikit sahaja.
*Kontraksi pramatang iaitu empat kali atau lebih dalam masa sejam. Biasanya disebabkan oleh penyahidratan.
*Terlalu letih.
*Mengalami pening.
*Sakit kepala yang teruk.
*Bayi dalam kandungan kurang bergerak.
*Hyperglacemia akibat kekurangan gula.
*Penglihatan mengalami kekaburan.

Kredit: Pa&Ma